On Sunday October the 10th 2021 between 18:00-22:00 there can be some downtime due to Indico server upgrades. We apologize for any inconvenience this may cause.

Nordita Master Class in Physics 2019

Europe/Stockholm
Nordita, Stockholm

Nordita, Stockholm

Dhrubaditya Mitra (Nordita)
Description

Venue

Nordita, Stockholm, Sweden

Scope

The traditional Nordita summer school in physics for students from the Nordic and Baltic countries aims at introducing frontier areas of physics research by world top scientists at a level understandable for master's and undergraduate students, and also to stimulate further studies. The lectures will be accompanied by exercises in groups and discussion sessions.

Format

The master class starts on Sunday 11th of August and the regular lectures end on 15th of August, Thursday. The morning of 16th is occupied by four special seminars on modern topics in theoretical physics. The master class ends after lunch on 16th.

There will be two principal lecturers each giving a two-hour lecture in the morning. In the afternoon there will be one talk on current topics on the subject. There will also be tutorial sessions during afternoon.

Breakfast is provided at Nordita 7:15-8:15 Sunday-Friday. The lectures start at 8:30 on Sunday the 11th, and the Master Class finishes after lunch on 16th.


Download poster (PDF)

Lecturers and Topics

  • Marek Abramowicz (University of Gothenburg)
    Gravity
  • Tomas Bohr (DTU)
    Complex Systems
  • Emil Bjerrum-Bohr (Niels Bohr Institute)
    High-Energy Physics
  • Vladimir Juricic (Nordita)
    Condensed Matter Physics
  • Cole Miller (University of Maryland)
    Neutron Stars

Sponsored by:

Nordita

    • 07:15 08:15
      Breakfast and Registration 1h Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 08:30 10:45
      2h 15m FD5 (Albanova Main building)

      FD5

      Albanova Main building

      Speaker: Prof. Marek Abramowicz,
    • 10:45 11:00
      Coffee break 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

    • 11:00 13:15
      2h 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

      Speaker: Prof. Vladimir Juricic
    • 13:15 14:30
      Lunch 1h 15m Albanova Restaurant Entré (Albanova Main building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main building

    • 14:30 17:30
      Exercise Session 3h
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 07:15 08:15
      Breakfast 1h Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 08:30 10:45
      2h 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

      Speaker: Prof. Marek Abramowicz
    • 10:45 11:00
      Coffee break 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

    • 11:00 13:15
      2h 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

      Speaker: Prof. Vladimir Juricic
    • 13:15 14:30
      Lunch 1h 15m Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 14:30 17:30
      Exersice session 3h
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 07:15 08:15
      Breakfast 1h Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 08:30 10:45
      2h 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

      Speaker: Prof. Tomas Bohr
    • 10:45 11:00
      Coffee break 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

    • 11:00 13:15
      2h 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

      Speaker: Prof. Cole Miller
    • 13:15 14:30
      Lunch 1h 15m Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 14:30 17:30
      Exercise Session 3h
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 07:15 08:15
      Breakfast 1h Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 08:30 10:45
      2h 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

      Speaker: Prof. Tomas Bohr
    • 10:45 11:00
      Coffee break 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

    • 11:00 13:15
      2h 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

      Speaker: Prof. Cole Miller
    • 13:15 14:30
      Lunch 1h 15m Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 14:30 17:30
      Exercise Session 3h
    • 18:30 20:30
      Barbeque 2h
    • 07:15 08:15
      Breakfast 1h Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 08:30 10:45
      2h 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

      Speaker: Prof. Emil Bjerrum Bohr
    • 10:45 11:00
      Coffee Break 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

    • 11:00 13:15
      2h 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

      Speaker: Prof. Cole Miller
    • 13:15 14:30
      Lunch 1h 15m Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 14:30 17:30
      Exercise Session 3h
    • 18:30 19:30
      Dinner 1h Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 07:15 08:15
      Breakfast 1h Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 08:30 10:45
      Four special seminars on modern topics in theoretical physics 2h 15m FD5 (Albanova Main Building)

      FD5

      Albanova Main Building

    • 10:45 11:00
      Coffee break 15m Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 11:00 13:15
      Special seminars contd. 2h 15m Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building

    • 13:15 14:30
      Lunch 1h 15m Albanova Restaurant Entré (Albanova Main Building)

      Albanova Restaurant Entré

      Albanova Main Building