Quantum Connections in Sweden 2

Europe/Stockholm
AlbaNova University Center, Sweden

AlbaNova University Center, Sweden

Antti Niemi, Egor Babaev (KTH) , Frank Wilczek, Thors Hans Hansson
Description

A week of workshops at the frontiers of quantum physics. Hosted by Frank Wilczek in collaboration with Stockholm University, Nordita and Wilczek Quantum Center at Shanghai Jiao Tong University.


Group photo outside the Nobel Museum, 6 July, 2017. [Click photo for higher resolution]
Back row, from left: Qi Zhang, Irina Shnyra, Xin Wang, Siddhardh Morampudi, Ahmet Keles, Xiaoqun Wang, Zi Cai, Antti Niemi
Third row: Marcin Nowakowski, Biao Wu, Ying Jiang, Soonwon Choi, Zheng-Xin Liu, Peng Zhang, Norman Yao, Alexander Molochkov
Second row: Michael Stone, Anne Dominic, Vincent Liu, Frank Wilczek, Elizabeth Yang, Soucheng Zhang, Anna Sinelnikova, Jordan Cotler, Xi Lin, Egor Babaev, Dai Jing
Front row: Åsa Storm, Betsy Devine

More photos from the conference

Venue

Nordita, Stockholm, Sweden

Invited Participants (tentative)

  • Alexander Altland
  • Zi Cai
  • Gang Chen
  • Yan Chen
  • Soonwon Choi
  • Jordan Cotler
  • Qing-Dong Jiang
  • Ying Jiang
  • Ahmet Keles
  • Bo Liu
  • Vincent Liu
  • Zhenxin Liu
  • Xi Lin
  • Mikhail Lukin
  • Cristiane Morais Smith
  • Siddhardh Morampudi
  • Chetan Nayak
  • Marcin Nowakowski
  • Al Shapere
  • Xiaoqun Wang
  • Biao Wu
  • Hongwei Xiong
  • Minghui Xu
  • Norman Yau
  • Peng Zhang
  • Qi Zhang
  • Shoucheng Zhang

...and others.

Program

Daily Program (PDF)

NOTE: The audience space is limited – those who have not registered are kindly requested to respect that registered participants should have priority. With this limitation, the workshop is open for all colleagues.

Application

Participation is by invitation only. Those interested in participating should contact Antti Niemi at antti.niemi@su.se

Sponsored by:

Nordita Swedish Research Council Stockholm University

    • 09:00 09:45
      Registration / Coffee / Discussion 45m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

    • 09:45 10:00
      Opening of the meeting 15m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speakers: Frank Wilczek, Hans Hansson
    • 10:00 11:00
      Introduction to Spin Liquids 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Frank Wilczek
    • 11:00 12:00
      This Time will be Different: Time Crystals in Quantum Systems 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Chetan Nayak
    • 12:00 13:30
      Lunch served at Nordita East Building 1h 30m
    • 13:30 14:30
      Long-range prethermal and dissipative classical time crystals 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Norman Yao
    • 14:30 15:30
      Topological superfluid of interacting cold gases in optical lattices 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Vincent Liu
    • 15:30 16:30
      Coffee / Discussion 1h
    • 16:30 17:00
      Kibble-Zurek mechanism for open quantum phase transitions 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Jonas Larson
    • 17:00 17:30
      Field induced quantum spin liquid states on Honeycomb lattice 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Zhengxin Liu
    • 18:00 21:00
      Get-together / BBQ 3h
    • 09:00 09:30
      Searching for Dirac's magnetic monopole in quantum spin ices 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Gang Chen
    • 09:30 10:00
      Center of Mass Momentum Dependent Interaction Between Ultracold Atoms 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Peng Zhang
    • 10:00 11:00
      Coffee / Discussion 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

    • 11:00 12:00
      Quantum Sequential Hamiltonian Algorithm 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Biao Wu
    • 12:00 13:30
      Lunch served at Nordita East Building 1h 30m
    • 13:30 14:30
      Anyonic statistics from threshold spectroscopy 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Siddhardh Morampudi
    • 14:30 15:00
      Coffee / Discussion 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

    • 15:00 16:00
      TBA 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Christiane Morais Smith
    • 16:00 16:30
      Approximating quantum many-body wave-functions using artificial neural networks 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Zi Cai
    • 09:30 10:30
      Quantum many-body dynamics in strongly interacting dipolar spin systems: from time-crystals to quantum metrology 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Soonwon Choi
    • 10:30 11:00
      Odd-frequency Pairing in Driven Superconductors 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Christopher Triola
    • 11:00 11:30
      Coffee / Discussion 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

    • 11:30 12:30
      Breakdown of type-I/type-II dichotomy of superconducting states: theory and experimental evidence 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Egor Babaev
    • 12:30 13:30
      Lunch served at Nordita East Building 1h
    • 13:30 21:00
      Afternoon / Evening at Gröna Lund (including dinner) 7h 30m
    • 09:00 10:00
      Some Simple Realizations of Time Crystals 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Al Shapere
    • 10:00 10:30
      TBA 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Jordan Cotler
    • 10:30 11:00
      Coffee / Discussion 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

    • 11:00 12:00
      Quantum Entanglement in Time - Is that real? 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Marcin Nowakowski
    • 12:00 13:30
      Lunch served at Nordita East Building 1h 30m
    • 13:30 14:00
      Logistic Growth of Skyrmions in 3D Chiral Magnets 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Ying Jiang
    • 14:00 15:00
      Discovery of the chiral Majorana fermion 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Shoucheng Zhang
    • 15:00 15:30
      Coffee / Discussion 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

    • 15:30 21:00
      Transfer to Nobel Museum - tour and dinner starting at 17:00 5h 30m
    • 09:30 10:30
      Spin frustration and spin liquid on a triangular lattice 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Xiaoqun Wang
    • 10:30 11:00
      Coffee / Discussion 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

    • 11:00 12:00
      The dynamics of massless spinning particles 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Michael Stone
    • 12:00 13:30
      Lunch served at Nordita East Building 1h 30m
    • 13:30 14:30
      Exploring non-equilibrium quantum dynamics with strongly interacting atom arrays 1h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Mikhail Lukin
    • 14:30 15:00
      Coffee / Discussion 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

    • 15:00 15:30
      Diagrammatic simulation of strongly correlated systems 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Johan Carlström
    • 15:30 16:00
      Anomalous Even Denominator Fractional Quantum Hall Plateaus in Samples of Confined Geometry 30m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Xi Lin
    • 16:00 16:20
      Closing remarks 20m 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden

      Speaker: Frank Wilczek
    • 16:20 19:20
      Cocktails - End of program 3h 132:028

      132:028

      AlbaNova University Center, Sweden