Solar Helicities in Theory and Observations: Implications for Space Weather and Dynamo Theory

Europe/Stockholm
122:026 (Nordita, Stockholm)

122:026

Nordita, Stockholm

Alexei Pevtsov, Ilpo Virtanen, Maarit Käpylä, Nobumitsu Yokoi
Description

Venue

Nordita, Stockholm, Sweden

Slides from talks
[If you have slides or posters and want to have them available on this page, please send them to info@nordita.org]

Meeting synopsis:

Magnetic helicity is a conserved quantity in ideal MHD and is also a topological invariant. Due to these properties, it plays special roles for the operation of the global solar dynamo, and in the release of solar eruptive events, but both of these related processes remain poorly understood. On both themes, theoretical models would benefit from being validated and constrained with observational data, and the increasing amounts of observational data could be more efficiently used as basis to improve the models. The abundant observational data pouring in from various sources poses its own challenges and sometimes cross-calibrations are lacking. This program will bring together solar observers and dynamo theorists to work on these topics. We aim to obtain crucial new knowledge on the operation of the global solar dynamo itself, but also how it drives eruptive events which then are observed as space weather.

Dates: 4-29 March 2019 (4-8 March conference/workshop; 11-29 March long-term activities)

The work schedule will begin with a 5-day workshop with the remaining three weeks of the program consisting of topical discussion sessions, seminars, and team work on issues raised during the event. Short-term participants will attend the workshop only, while a smaller number of long-term participants will have opportunity to stay for the entire duration of the program. Topics for discussions and seminars include:

  • insights on and estimates of helicity in the Sun and solar wind, helical structures on Earth;
  • role of helicities in solar and stellar flares and in coronal mass ejections with anemphasis on space weather phenomena and their coupling with the Earth environment;
  • role of helicities in dynamo theories and numerical modelling;
  • using observations to constrain, validate and improve the models;
  • using the models to define new observables/new ways of observing; issues in the cross-calibration of observational datasets and their resolutions;
  • sources of helicities in astro/geophysical context;
  • future directions in helicity studies;
  • future observational missions and planning of their science cases.

Accommodation

Financial support decisions have been announced, and final list of registrants compiled. Please inform the organisers about your final arrival and departure dates so that we can, among other things, reserve accommodation for you. The agenda of the program will be released shortly, and contributions from the participants called for.

Please be aware that unfortunately, scammers sometimes approach participants claiming to be able to provide accommodation and asking for credit card details. Please do not give this information to them. For successful applicants, Nordita will be in touch via email regarding accommodation. If you are in any doubt about the legitimacy of an approach, please get in contact with the organisers.

Sponsored by:

Nordita University of Tokyo, Institute of Industrial Science Max Planck Institute for Solar System Science ReSoLVE Centre of Excellence Helsinki Institute for Information Technology

pictures
Slides
Participants
  • Aimee Norton
  • Alexandros Binios
  • Alexei Pevtsov
  • Ameya Prabhu
  • Andreas Lagg
  • Andréas Sundström
  • Annick Pouquet
  • Anthony Yeates
  • Axel Brandenburg
  • Bhishek Manek
  • Bindesh Tripathi
  • Christopher Prior
  • Dmitry Sokoloff
  • Dorothea Just
  • Eija Tanskanen
  • Etienne Pariat
  • Fabio Del Sordo
  • Gareth Hawkes
  • Gulsun Dumbadze
  • Gustavo Guerrero
  • Igor Rogachevskii
  • Ilpo Virtanen
  • Istvan Pusztai
  • Jörn Warnecke
  • Kirill Kuzanyan
  • Kiwan Park
  • Kostas Moraitis
  • Lekshmi B
  • Long Chen
  • Longqing Yi
  • Luis Linan
  • Maarit Käpylä
  • Mariangela Viviani
  • Matthias Reinhardt
  • Mitchell Berger
  • Mohammed Talafha
  • Natela Oghrapishvili
  • Nathan Kleeorin
  • Nishant Kumar Singh
  • Nobumitsu Yokoi
  • Philippe-A. Bourdin
  • Reko Hynönen
  • Rodion Stepanov
  • Sanjay Gusain
  • Sarah Jabbari
  • Shabnam Nikbakhsh
  • Shiva Kumar Malapaka
  • Steven Tobias
  • Tamar Gachechiladze
  • Tapolina Jha
  • Tünde Fülöp
  • Upasana Das
  • Valery Pipin
  • Vema Reddy Panditi
  • Viggo Hansteen
  • Yang Liu
  • Yasuhito Narita
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Role, importance and evolution of helicity in natural systems 1h FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

      Speaker: Axel Brandenburg
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

    • 11:00 AM 12:00 PM
      General introduction to flux emergence in the chromosphere 1h FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

      Speaker: Viggo Hansteen
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m Albanova restaurant

      Albanova restaurant

      Nordita, Stockholm

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Talks 1h 30m FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

      Speakers: Chen Long, Nishant Singh, Rodion Stepanov
    • 3:00 PM 3:30 PM
      Coffee break 30m FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

    • 3:30 PM 5:30 PM
      Talks and discussion 2h FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

      Speakers: Bindesh Tripathi, Kostas Moraitis, Luis Linan
    • 5:30 PM 8:30 PM
      Welcoming message from Nordita director Niels Obers - Reception and poster viewing 3h AlbaNova entrance fouaye

      AlbaNova entrance fouaye

      Nordita, Stockholm

      Drinks and snacks - Welcoming message from Nordita Director, Niels Obers, and poster viewing.
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Observations and measurements of helicity and their theoretical backgrounds 1h FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

      Speaker: Mitchell Berger
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

    • 11:00 AM 12:00 PM
      Observations and measurements of helicity and their theoretical backgrounds 1h FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

      Speakers: Aimee Norton, Yang Liu
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m Albanova restaurant

      Albanova restaurant

      Nordita, Stockholm

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Talks 1h 30m FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

      Speakers: Ameya Prabhu, Andreas Lagg, Eija Tanskanen
    • 3:00 PM 3:30 PM
      Coffee break 30m FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

    • 3:30 PM 5:30 PM
      Talks and discussion 2h FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

      Speakers: Chris Prior, Gareth Hawkes, Vema Reddy PANDITI
    • 9:30 AM 10:30 AM
      Dynamos and helicities in natural systems 1h FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

      Speaker: Steve Tobias
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

    • 11:00 AM 12:00 PM
      Dynamos and helicities in natural systems 1h 122:026

      122:026

      Nordita, Stockholm

      Speaker: Jorn Warnecke
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m Albanova restaurant

      Albanova restaurant

      Nordita, Stockholm

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Talks 1h 30m FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

      Speakers: Dmitry Sokoloff, Igor Rogachesvkii, Valery Pipin
    • 3:00 PM 3:30 PM
      Coffee break 30m FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

    • 3:30 PM 5:30 PM
      Talks and discussion 2h FB52

      FB52

      Nordita, Stockholm

      Speakers: Bhishek Manek, Gustavo Guerrero, Kiwan Park
    • 6:30 PM 10:00 PM
      Focus event dinner at Kung Carls Bakficka 3h 30m Kung Carls Bakficka

      Kung Carls Bakficka

      Nordita, Stockholm

    • 9:30 AM 10:30 AM
      Helicity and space weather 1h FB53

      FB53

      Nordita, Stockholm

      Speaker: Etienne Pariat
    • 10:30 AM 11:00 AM
      Coffee break 30m FB53

      FB53

      Nordita, Stockholm

    • 11:00 AM 12:00 PM
      Helicity and space weather 1h FB53

      FB53

      Nordita, Stockholm

      Speaker: Anthony Yeates
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m Albanova restaurant

      Albanova restaurant

      Nordita, Stockholm

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Talks 1h 30m FB53

      FB53

      Nordita, Stockholm

      Speakers: Ilpo Virtanen, Philippe Bourdin, Reko Hynönen
    • 3:00 PM 3:30 PM
      Coffee break 30m FB53

      FB53

      Nordita, Stockholm

    • 3:30 PM 5:30 PM
      Talks and discussion 2h FB53

      FB53

      Nordita, Stockholm

      Speakers: Alexandros Binios, Mohammed TALAFHA, Shabnam Nikbakhsh, Tapolina Jha
    • 5:30 PM 8:30 PM
      Traditional Nordita early-spring barbecue (if weather allows) 3h In front of Nordita buildings

      In front of Nordita buildings

      Nordita, Stockholm

    • 10:00 AM 11:00 AM
      Role, importance and evolution of helicity in natural systems 1h FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

      Speaker: Annick Pouquet
    • 11:00 AM 11:30 AM
      Coffee break 30m FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

    • 11:30 AM 12:30 PM
      Summary and discussion on 1h FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

      Speaker: Nobumitsu Yokoi
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch 1h Albanova restaurant

      Albanova restaurant

      Nordita, Stockholm

    • 1:30 PM 3:00 PM
      Summary and discussion on 1h 30m FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

      Speakers: Alexei Pevtsov, Maarit Käpylä
    • 3:00 PM 3:30 PM
      Coffee break 30m FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

    • 3:30 PM 5:30 PM
      Summary and discussion on "Helicity and space weather" topic and formulation of action points 2h FR4

      FR4

      Nordita, Stockholm

      Speaker: Ilpo Virtanen