MITP Workshop "Cosmic-Rays and Photons from Dark Matter Annihilation: Theoretical Issues"

Europe/Stockholm
<a href="http://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Waldthausen">Schloss Waldthausen</a> near Mainz, Germany

<a href="http://de.wikipedia.org/wiki/Schloss_Waldthausen">Schloss Waldthausen</a> near Mainz, Germany

Description
Indirect detection of dark matter through galactic cosmic-rays and photon emission has received renewed attention in the wake of observations like a positron excess and tentative gamma-ray lines. This workshop will bring together researchers interested in refining the physics and astrophysics of dark matter annihilation in dark halos. Among the issues: systematics of particle theories, calculational methods, connection to direct and other searches, cosmic ray propagation models, and small scale structure of dark halos.

This MITP workshop follows immediately the "9th Patras Workshop on Axions, WIMPs, and WISPs," which takes place at the same location June 23-28, 2013 (scientific program starting June 24).

Scientists interested in participating to the topical workshop are encouraged to apply and submit abstracts by May 29, 2013 via the application form on the left. Participants to the topical workshop can receive full board and lodging at Schloss Waldthausen from the evening of June 28 to the evening of July 2. Participation is subject to approval.

MITP provides unique opportunities for cross-disciplinary exchange between researchers from different fields of expertise in theoretical physics. The Institute is part of the Excellence Cluster PRISMA and is located on the campus of Johannes Gutenberg-University. For further information and other opportunities at MITP, please see www.mitp.uni-mainz.de.

External organizers:
Paolo Gondolo (University of Utah)
Joakim Edsjo (Stockholm University)
Christoph Weniger (University of Amsterdam)

Local organizer at MITP:
Uwe Oberlack

    • 7:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 2h
    • 9:00 AM 9:50 AM
      Registration 50m
    • 9:50 AM 10:00 AM
      Opening by Tobias Hurth 10m
    • 10:00 AM 10:20 AM
      Internal bremsstrahlung signatures of Dark Matter annihilations in light of direct detection and collider searches 20m
      Speaker: Mathias GARNY
      Slides
    • 10:20 AM 10:40 AM
      Enhancement of Neutralino Dark Matter Annihilation due to Electroweak Corrections 20m
      Speaker: Francesca Calore
      Slides
    • 10:40 AM 11:00 AM
      Internal bremsstrahlung in the Inert Doublet Model 20m
      Speaker: Camilo Alfredo GARCIA CELY
      Slides
    • 11:00 AM 11:45 AM
      Discussion gamma rays and radiative corrections 45m
    • 12:00 PM 1:45 PM
      Lunch 1h 45m
    • 2:00 PM 2:20 PM
      The phase-space two-point correlation function of galactic dark matter haloes 20m
      Speaker: Jesus ZAVALA FRANCO
      Slides
    • 2:20 PM 2:40 PM
      GAIA a new handle on invisible DM sub-halos 20m
      Speaker: Douglas Spolyar
    • 2:40 PM 3:00 PM
      Uncovering the density of Dark Matter at the centre of dwarf spheroidal galaxies 20m
      Speaker: Thomas RICHARDSON
      Slides
    • 3:00 PM 3:45 PM
      Discussion dark matter distribution 45m
      with Celine Boehm
    • 3:45 PM 4:15 PM
      Coffee break 30m
    • 6:00 PM 8:00 PM
      Dinner 2h
    • 8:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 1h
    • 9:00 AM 9:20 AM
      130 GeV gamma-ray line and generic dark matter model building constraints from continuum gamma rays, radio and antiproton data 20m
      Speaker: Martin VOLLMANN
      Slides
    • 9:20 AM 9:40 AM
      Searching for boxes in the gamma-ray sky 20m
      Speaker: Miguel Pato
      Slides
    • 9:40 AM 10:00 AM
      Magnetic and Rayleigh Dark Matter 20m
      Speaker: Itay YAVIN
      Slides
    • 10:00 AM 10:45 AM
      Discussion spectral gamma-ray signatures 45m
      with Torsten Bringmann and Michael Gustafsson
    • 10:45 AM 11:15 AM
      Coffee break 30m
    • 12:30 PM 1:30 PM
      Lunch 1h
    • 2:00 PM 2:20 PM
      Reliability of Monte Carlo event generators for gamma ray dark matter searches 20m
      Speaker: Jose Cembranos
      Slides
    • 2:20 PM 3:45 PM
      Discussion computational methods 1h 25m
      with Fawzi Boudjema and Thomas Hahn
    • 3:45 PM 4:15 PM
      Coffee break 30m
    • 6:00 PM 8:00 PM
      Dinner 2h
    • 8:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 1h
    • 9:00 AM 9:20 AM
      Coleman-Weinberg Higgs 20m
      Speaker: Hyung Do KIM
      Slides
    • 9:20 AM 9:40 AM
      Singlet portal extensions of the standard seesaw models to a dark sector with local dark symmetry 20m
      Speaker: Pyungwon KO
      Slides
    • 9:40 AM 10:00 AM
      125 GeV Higgs boson in the 2HDM with a singlet extension 20m
      Speaker: Yun JIANG
      Slides
    • 10:00 AM 10:30 AM
      Coffee break 30m
    • 10:30 AM 10:50 AM
      Updates on singlet dark matter 20m
      Speaker: Pat SCOTT
      Slides
    • 10:50 AM 11:30 AM
      Discussions non-SUSY dark matter models 40m
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 2:00 PM 2:20 PM
      CMB as a probe of DM properties, complementarity to CRs 20m
      Speaker: Fabio Iocco
    • 2:20 PM 2:40 PM
      Constraints on dark matter annihilation through radio window in small scale galaxies 20m
      Speaker: Feng Huang
      Slides
    • 2:40 PM 3:45 PM
      Discussion radio and microwave bounds 1h 5m
    • 3:45 PM 4:15 PM
      Coffee break 30m
    • 6:00 PM 8:00 PM
      Dinner 2h
    • 8:00 AM 9:00 AM
      Breakfast 1h
    • 9:00 AM 9:20 AM
      Dark side of the Universe: enlightenment through gamma-rays and positrons 20m
      Speaker: Andi Hektor
      Slides
    • 9:20 AM 9:40 AM
      Anti-deuteron production in WIMP annihilations 20m
      Speaker: Christopher SAVAGE
      Slides
    • 9:40 AM 10:45 AM
      Discussion antimatter probes for dark matter 1h 5m
      with Piero Ullio
    • 10:45 AM 11:15 AM
      Coffee break 30m
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Lunch 1h 30m
    • 3:00 PM 3:45 PM
      Final discussion session 45m
    • 3:45 PM 4:15 PM
      Coffee 30m