Introduction to High Performance Computing

Europe/Stockholm
KTH Main Campus

KTH Main Campus

Description

The PDC Center for High Performance Computing and the KTH School of Electrical Engineering and Computer Science (EECS) welcome you to our summer school introductory course on high-performance computing. This course is part of the Swedish e-Science Education.

Interested students and researchers (with academic or industrial backgrounds) from all over the world are invited to apply to attend the course, which will be held at the KTH main campus in Stockholm during late August. (Please note that for KTH Masters students, the summer school is available as course number DD2358.)

This course provides the skills needed to utilize high-performance computing (HPC) resources, and includes an introduction to a range of important topics, such as:

  • HPC programming languages, libraries and tools,
  • modern computer architectures,
  • parallel algorithms, and
  • optimizing serial and parallel programs.
Case studies in various scientific disciplines will be used to help illustrate these topics. The course consists of both lectures and guided hands-on lab sessions. Participants who successfully complete the course (including the associated programming project) will be awarded 7.5 ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) points.

The course is suitable for researchers and graduate students who are interested in high-performance computing. Applicants must be able to communicate in English, and have previous programming experience.

The PDC Summer School receives considerable funding from SeSE, the Swedish e-Science Education. The two leading e-Science centres in Sweden, SeRC (www.e-science.se) and eSSENCE (http://essenceofescience.se) have taken the initiative to establish a graduate school, SeSE, to fund, develop and offer basic training in fields where the use of e-Science is emerging and where education can have an immense impact on the research, but also to provide advanced training for students in fields that are already computer-intensive. The school is open to all graduate students in Sweden, and is built upon the previous successful schools NGSSC and KCSE. SeSE will be a meeting place for graduate students using e-Science tools and techniques.

2019 will be the 23rd year that the course has been held – participants will become part of the long tradition of the PDC Summer School, which you can read about in the course pages for all the previous years.

Please note that there are a limited number of places available in the summer school, so be sure to register early! Course registration opens on April 8, and closes on May 31, 2019.

    • 8:00 AM 9:00 AM
      Registration (registration desk in front of Q2) 1h
    • 9:00 AM 10:00 AM
      Welcome to PDC and the Summer School - Q2 1h
      Speaker: Erwin Laure (PDC-HPC)
      Slides
    • 10:00 AM 10:15 AM
      Coffee Break 15m
    • 10:15 AM 12:00 PM
      Software Engineering I (Lecture and Lab) - Q2 1h 45m
      Lesson material: https://pdc-support.github.io/software-engineering- intro/
      Speaker: Mr Thor Wikfeldt (KTH Royal Institute of Technology)
      slides
    • 12:00 PM 1:30 PM
      Picnic - KTH garden 1h 30m
    • 1:30 PM 2:30 PM
      Software Engineering II / Singularity Containers (Lecture and Lab) - Q33 1h
      Lesson material: Software engineering: https://pdc-support.github.io/software- engineering-intro/ Singularity: https://gitpitch.com/PDC-support/singularity-introduction#/
      Speakers: Dr Henric Zazzi, Mr Thor Wikfeldt (KTH Royal Institute of Technology)
      slides
      slides
    • 3:00 PM 3:15 PM
      Coffee Break 15m
    • 3:15 PM 5:00 PM
      Singularity containers (Lecture and Lab) - Q33 1h 45m
      Course material: https://gitpitch.com/PDC-support/singularity- introduction#/
      Speaker: Mr Henric Zazzi
      slides
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Computer Architecture I - Q2 45m
      Speaker: David Broman
      Slides
    • 10:00 AM 10:15 AM
      Coffee Break 15m
    • 10:15 AM 12:00 PM
      Computer Architecture II - Q2 1h 45m
      Speaker: David Broman
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Individual Lunch 1h
    • 1:15 PM 3:00 PM
      Computer Architecture III - Q33 1h 45m
      Speaker: David Broman
    • 3:00 PM 3:15 PM
      Coffee Break 15m
    • 3:15 PM 5:00 PM
      Lab: Introduction to PDC's Environment - Q33 1h 45m
      Speakers: Tor Kjellsson Lindblom (PDC) , Xin Li (PDC)
      Slides
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Shared memory programming, OpenMP - Q2 45m
      Speaker: Christoph Kessler
      Slides
    • 10:00 AM 10:15 AM
      Coffee Break 15m
    • 10:15 AM 12:00 PM
      Shared memory programming, OpenMP - Q2 1h 45m
      Speaker: Christoph Kessler
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Individual Lunch 1h
    • 1:00 PM 1:45 PM
      Shared memory programming, OpenMP - Q2 45m
      Speaker: Christoph Kessler
    • 2:00 PM 3:00 PM
      Lab: Shared memory programming, OpenMP - Q33 1h
      Exercises
    • 3:00 PM 3:15 PM
      Coffee Break 15m
    • 3:15 PM 5:00 PM
      Lab: Shared memory programming, OpenMP - Q33 1h 45m
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Shared memory programming, OpenMP - Q2 45m
      Speaker: Christoph Kessler
    • 10:00 AM 10:15 AM
      Coffee Break 15m
    • 10:15 AM 12:00 PM
      Shared memory programming, OpenMP - Q2 1h 45m
      Speaker: Christoph Kessler
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Individual Lunch 1h
    • 1:00 PM 3:00 PM
      Lab: OpenMP Advanced Project - Q31 2h
      Exercises
    • 3:00 PM 3:15 PM
      Coffee Break 15m
    • 3:15 PM 5:00 PM
      Lab: OpenMP Advanced Project - Q31 1h 45m
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Introduction to GPUs - Q2 45m
      Speaker: Dr Stefano Markidis (PDC - KTH)
      Slides
    • 10:00 AM 10:15 AM
      Coffee Break 15m
    • 10:15 AM 12:00 PM
      Introduction to CUDA - Q2 1h 45m
      Speaker: Dr Stefano Markidis (PDC - KTH)
      Slides
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Individual Lunch 1h
    • 1:00 PM 3:00 PM
      Lab: CUDA - Q33 2h
      Exercises
    • 3:00 PM 3:15 PM
      Coffee Break 15m
    • 3:15 PM 5:00 PM
      Lab: CUDA - Q33 1h 45m
      Exercises
    • 3:15 PM 5:00 PM
      PDC Machine Room Tour 1h 45m
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Introduction to CUDA - Q33 45m
      Speaker: Dr Stefano Markidis (PDC - KTH)
      Slides
    • 10:00 AM 10:15 AM
      Coffee Break 15m
    • 10:15 AM 12:00 PM
      Introduction to CUDA - Q33 1h 45m
      Slides
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Individual Lunch 1h
    • 1:00 PM 1:45 PM
      Distributed Memory Programming - Q33 45m
      Speaker: Erwin Laure (PDC-HPC)
      Slides
    • 2:00 PM 3:00 PM
      Lab: CUDA - Q33 1h
      Exercises
      Slides
    • 3:00 PM 3:15 PM
      Coffee Break 15m
    • 3:15 PM 5:00 PM
      Lab: CUDA - Q33 1h 45m
      Exercises
    • 9:15 AM 10:00 AM
      MPI:Basic Concepts, Point-to-Point Communication - V32 45m
      Speaker: Erwin Laure (PDC-HPC)
      Slides
    • 10:00 AM 10:15 AM
      Coffee Break 15m
    • 10:15 AM 12:00 PM
      MPI: Point-to-Point and Collective Communication - V32 1h 45m
      Speaker: Erwin Laure (PDC-HPC)
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Individual Lunch 1h
    • 1:00 PM 3:00 PM
      Lab: MPI Part 1 - Q33 2h
      Exercises
    • 3:00 PM 3:15 PM
      Coffee Break 15m
    • 3:15 PM 5:00 PM
      Lab: MPI Part 1 - Q33 1h 45m
      Exercises
    • 9:15 AM 10:00 AM
      MPI - Intermediate MPI - D3 45m
      Speaker: Erwin Laure (PDC-HPC)
      Slides
    • 10:00 AM 10:15 AM
      Coffee Break 15m
    • 10:15 AM 12:00 PM
      MPI I/O - D3 1h 45m
      Speaker: Nichlas Jansson
      Slides
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Individual Lunch 1h
    • 1:00 PM 3:00 PM
      Lab: MPI Part 2 - W42 2h
      Exercises
    • 3:00 PM 3:15 PM
      Coffee Break 15m
    • 3:15 PM 5:00 PM
      Lab: MPI Part 2 - W42 1h 45m
      Exercises
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Performance Engineering - V32 45m
      Speaker: Joachim Hein
      Slides
    • 10:00 AM 10:15 AM
      Coffee Break 15m
    • 10:15 AM 12:00 PM
      Lab: Performance Engineering - V32 1h 45m
      Instructions
      source codes
    • 12:00 PM 1:00 PM
      Individual Lunch 1h
    • 1:00 PM 3:00 PM
      Performance Engineering - Q33 2h
      Speaker: Joachim Hein
    • 3:00 PM 3:15 PM
      Coffee Break 15m
    • 3:15 PM 5:00 PM
      Lab: Performance Engineering - Q33 1h 45m
    • 6:00 PM 9:00 PM
      PDC Summer School Dinner at Syster O Bror 3h
    • 9:15 AM 10:00 AM
      Introduction to AI and Machine Learning - Q2 45m
      Speaker: Dr Pawel Herman (Computational Biology and Neurocomputing, Computer Science and Communication, KTH)
      Slides
    • 10:00 AM 10:15 AM
      Coffee Break 15m
    • 10:15 AM 12:00 PM
      Introduction to AI and Machine Learning - V3 1h 45m
      Speaker: Dr Pawel Herman (Computational Biology and Neurocomputing, Computer Science and Communication, KTH)
    • 12:00 PM 12:05 PM
      Course Evaluation & Closure - V3 5m
    • 12:15 PM 1:15 PM
      Individual Lunch 1h